V-ati intrebat vreodata ce este inauntru la o bila de paintball? Sau cum sunt afectate bilele de paintball de temperaturi scazute sau de depozitarea intr-un mediu umed sau prea uscat? Echipa Echipament Paintball Romania isi propune sa raspunda pentru dumnevoastra la toate aceste intrebari in articolul ce urmeaza mai jos:
Ce sunt bilele de paintball (paintballs)?
Bilele de paintball sunt capsule de gelatina, de forma sferica-rotunda folosite pentru a marca jucatorii in timpul jocului de paintball. Contrar unei pareri generale, aceste bile nu contin vopsea, in schimb au in formularea lor polietilenglicol, substante solubile in apa si colorant. Datorita faptului ca aceste bile ajung sa ia contact cu pamant sau cu apa, exista reguli stricte care interzic utilizarea de substante toxice in compozitia capsulei si a vopselei din interiorul acesteia.
Ca si fapt, ingredientele folosite in fabricarea bilelor de paintball sunt ingrediente regasite si in produsele alimentare. Este foarte bine sa cunoasteti faptul ca aceste ingrediente din care sunt realizate bilele de paintball au efect laxativ si un gust amar.
Cate bile de paintball sunt necesare?
Aceasta este o intrebare frecventa pe care mai multi jucatori incepatori de paintball o au in cap. Nu este un raspuns simplu si concret, dar cu toate acestea exista doua categorii de jucatori care s-au diferentiat in timp – jucatorii care utilizeaza 300-400 de bile de paintball intr-un singur joc si o alta categorie care utilizeaza 100-200 de bile de paintball pe timp de joc.
Acestea fiind spuse, este mai bine sa fi sigur decat sa regreti. 400 de bile de paintball, sunt mai mult decat suficiente pentru un joc standard si aceste 400 de bile sunt utilizate in proportie de 20-30% in contact direct cu tinta.
Cel mai bun identificator ca si numar de bile de paintball necesare este cel trecut prin filtrul propriu si un criteriu si mai important este acela trecut prin stilul de joc caracteristic.
Sensibilitate la caldura si la umezeala
Bilele de paintball sunt extrem de sensibile la caldura si umiditate. Cand sunt expuse la temperaturi ridicate, depozite cu umezeala, bilele de paintball incep sa se deformeze si sa isi schimbe forma initiala.
O data ce bila nu mai are forma sferica-rotunda, acuratetea si distanta de tragere este afectata pana in punctul in care bilele capata o traiectorie total diferita de cea corecta. Forma bilei contribuie total la modul in care bila pleaca de pe teava si deci, chiar daca se tinteste direct spre jucator advers, bila de paintball poate sa capete o directie total opusa fata de tinta initiala. Se poate evita riscul de deformare a bilelor de paintball, daca acestea ar putea sa fie depozitate in containere izolate cu sistem de mentinere a temperaturii constante.
Bile reutilizabile (Reballs)
Exista si bile reutilizabile (din material care nu este biodegradabil) si producatorii de astfel de bile, produc si comercializeaza aceste bile reutilizabile sub denumirea de Reballs.
Aceste bile din spuma sau cauciuc sunt produse pe acelasi calibru ca si bilele de paintball standard, dar cantaresc mai mult decat acestea. Mai mult de atat, nu lasa urme vizibile de impact pe jucatorul advers datorita faptului ca nu contin vopsea.
Avantajul principal al acestor bile este faptul ca pot sa fie reutilizate si astfel fiind eliminate achiziitile constante de bile de paintball de la distribuitori. Dezavantajul este faptul ca aceste bile nu lasa urme la impact si atunci probabilitatea ca sa existe “nemuritori” (persoane care nu recunosc lovitura primita) pe terenul de joc de paintball creste o data cu folosirea constanta a acestui tip de munitie!